fredag 24 september 2010

Kina

Förra lördagen kom vi, min boss och jag, hem till UAE från två veckor på reasnde fot i Kina med ett par dagar i Singapore som avslutning. Som vanligt vid sådana resor finns nästan ingen tid for sightseeing. Men några intryck finns det ändå att förmedla.


Första anhalten var en förstad till Guangzhou, som förr i tiden kallades Kantoon. Flygplatsen betecknas fortfarande CAN på biljetterna. Det ligger i söder inte långt från Hong Kong. Första dagen blev det tid till en eftermiddags promenad då jag kunde se några ungdomar som hade träning i hastighetsåkning på inlines. Bebyggelsen var varierad. "Glashuset", som man kan skymta till vänster på bilden från torget är ett bankpalats. Bankerna har de största och de mest påkostade husen också här. Det kan kanske ifrågasättas hur det går ihop med det officiella styrelseskicket, men det är en annan historia.


Det fanns också nybyggda moderna områden med en arkitektur som klart avviker från de gamla idealen.










Bakom torget hittade jag denna kopia av ett vattenhjul. Anledningen till att det stod där vet jag inte men bakom häcken fanns ett avloppsdike som inte luktade alltför gott, så man kan kanske gissa att det funnits en pumpstation eller liknande.


På kvällen var det full aktivitet på torget. Det fanns grupper som idkade den traditionella gymnastiken med sitt långsamma välavvägda rörelsemönster. Det fanns andra grupper som dansade line-dance. Jag har inte sett line-dance i Sverige men här rörde de flesta sig som robotar. De kunde stegen och rörelserna men fick inte till det där med rytmen. Men framför allt samlades man familjevis eller i grupper av familjer för att umgås under ett par timmar efter solnedgång. Vi såg samma sak på kvällsprommenad på standpromenaden i Yantai som ligger en 4 - 5 timmars flygresa norr om Guangzhou. Den kvällen vi var där var det desutom en mycket svag bris ut mot vattnet så många sände upp "varmluftsballonger" bestående av en ballong av rispapper och en värme/ljuskälla av något slag. De flög ganska högt och långt och flygtiden var mellan fem och tio minuter.

Maten var fantastisk. Det blir inte lätt att äta Kinamat i Sverige igen. Man får komma ihåg att det svenk-kinesiska köket har inte mycket gemensamt med det kinesiska. Maten består av mycket fisk och skaldjur, en hel del grönsaker och en mindre mängd kött som ofta är kyckling. Vi fick ungduva vid ett par tillfällen. De sa att den skulle vara precis 13 veckor vid slakten.
Vi skall komma ihåg att det vi i allmänhet fick vad man kan kalla bjudmat. Den genomsnittlige kinesen äter kanske inte samma sak till vardags.
Lite äventyrligare och lite närmre den kinesiska verkligheten var vi i en by två timmars körning sydost om Guangzhou. Där åt vi på en liten fiskrestaurang. Maten förvarades levande i akvarier. Vi fick hett vatten så vi själva kunde diska alla glas och bestick före maten. Ingen blev sjuk efteråt. Bilden är från "stora torget". I utkanten av byn kom en man drivande ett par vattenbufflar men jag hann inte få upp kameran.

Annars var det mest äventyrliga att jag lyckades bli stungen i armen av ett bi. Det svulnade och kliade våldsamt ett par dagar men satte sig sedan gradvis. Nu är det bara en prick kvar.
Vi blev desutom bjudna på orm dels i form av soppa och dels stekt. Den stekta sades vara Kobra. Köttet var ganska trådigt och smakade inte väldigt mycket. Man skulle kunna ta det for nacken på en större fågel eller liknande. Jag vet inte vad som var i soppan men det köttet var vitare och mer gummiaktigt i konsistensen och inte lika gott. Värdarna drack små glas av någon grön vätska som de påstod vara ormgalla blandat med något. Där gick gränsen den dagen. Man skall ju ha något att se fram emot tills nästa gång.
Grönt te serverades till varje måltid men även kineserna tycks vilja dricka öl till maten. Man kan dessutom få gott Kinesistkt rödvin. Våra värdar envisades dock med att skåla i vinet hela tiden. Det är inte kul att dricka botten upp i rödvin som faktiskt förtjänade bättre. En lunch kom man med en flaska risbrännvin som man drack som snaps. Dricka snaps till maten är ju inget problem för en som råkar vara född i vodkabältet. Min boss klarade det ganska bra, men han smakade nog för mycket på det i början. Risbrännvin smakar illa så det är bäst att bara hälla det rakt ned i halsen.

Beijing. Jag bodde på 64:e våningen med en fantastisk utsikt. De omkringliggande skyskraperna ser ganska små ut. I närheten av hotellet fanns också den Kinesiska televisionens mycket märkliga hus som alla säkert såg i samband med OS.








Vi fick några timmar över på kvällen och vara värdar var vänliga nog att köra oss till Den Himelska Fridens torg. Där ligger Ordförande Maos mausoleum i ena änden och ingången till den Förbjuna Staden i den andra. Det är något märkligt i kinesernas förhållande till ordförande Mao. Han hyllas fortfarande och hans poträtt finns över ingången till Den Förbjudna Staden. Kulturrevolotionen verkar glömd eller forträngd. När jag vid ett par tillfällen råkade fråga om de fyras gäng så togs det däremot illa upp. Man skulle inte blanda ihop ordförande Mao med hans hustru.


Det var i alla fall en fantastisk känsla att vandra på torget och se på den dagliga flagghalningsceremonin innan polisen tömde torget på folk. Efter mörkrets inbrott var torget tomt.








Resan avslutades med ett par dagar i Singapore. Vid det laget hade jag dragit på mig en kraftig förkylning så jag kände inte for att gå ut något utöver vad som behövdes i jobbet även om jag hade några timmar ledigt en eftermiddag. Efter att ha bott där i åtta månader har ju staden inte heller nyhetens behag för mig. Jag kunde i alla fall ta nagon bild pa det nya omtalade kasinot från hotellet. Det blev ingen Singapore sling på Raffels den här gången heller. Det har det aldrig blivit.

torsdag 2 september 2010

Val 2010

I kvall har jag gjort min plikt som medborgare i Konungariket Sverige. Jag for till Dubai for att rosta. Det finns tva stallen att valja mellan; ambasaden i Abu Dhabi ocksa huset pa bilden. Det ar inte latt att se men huset ar den norska sjomanskyrkan i Dubai. Hit kommer personal fran ambasaden och forrattar rostningen for de som sa vill. For mig ar det tredje gangen jag rostar i det har landet. Forsta gangen fanns det ett konsulat i Dubai och de andra tva gangerna har det varit har. Tiden gar.
Huset har ar ocksa en samlingsplats for svenskkolonien, som jag aldrig brytt mig om att soka kontakt med. Jag har aldrig kant behovet att prata svenska pa fritiden.

I vantan pa IFTAR

Det ar Ramadan. Noga raknat borjade den den 12 augusti om jag ratt kommer ihag. Darmed ar mer an halften gangen. Det hindar inte att ett antal trogna samlas utanfor den narmsta moskeen varje kvall redan en timma innan IFTAR dvs nar dagens fasta upphor.
IFTAR har med solen nedgang att gora. Tidpunkten beraknas noga och det skilljer nagra minuter mellan de olika staderna har nere. Tidpunkten andras ocksa lite fran dag till dag. Jag vet inte hur de raknar i Sverige men om man fastar mellan solens verkliga upp och nedgang i Sverige sa blir fastan lang sa har ars.
Ramadan ar en manad da man skall tanka pa och hjalpa de som har det samre an man sjalv. Darfor delas det ut mat vid moskeen.
En avart av detta kan man hora i radioreklamen dar en bilhandlare tycker att man skall tanka pa sina anhoriga och ge dem en ny bil.
Annars ar det lungt pa dagarna och ett valdigt frossande pa natterna. For oss otrogna innebar Ramadan att vi har ett par timmar kortare arbetsdag. Reglerna for oss har ocksa luckrats upp en hel del de senaste aren. Nu finns det pubar som ar oppna och serverar alkohol efter Iftar.