måndag 16 juli 2012

Kåseberga och Abbekås


Fredag 13: juli

Lämnade Simrishamn i ganska hårt väder med mörka moln som hade extra vind under sig utöver det vatten som de släppte ifrån sig. Det fick bli kryss med bara storen uppe. Focken rullades in väldigt snart för bekvämligheten ombord. När jag passerade Skillinge kunde jag se Bornholm. Aldrig har det varit så frestande att styra dit som då. De 20 graders kursändring som det inneburit hade gjort stor skillnad på bekvämligheten. Men väderleksprognoserna talade om frisk västlig vind i överskådlig tid så det var bara att besinna sig och fortsätt söderut. Så småningom avtog vinden och vid Sandhammaren tog den helt slut. Läge att besöka Kåseberga och Ale Stenar där jag inte varit tidigare. De lärde tvistar om vad det egentligen är och jag skall inte lägga mig i den diskussionen. Det var en lång väg uppför backen och anläggningen var imponerande.



Lördag till måndag

Den enda gåsen jag har sett i Abbekås är av brons och föreställer Joakim.

tisdag 10 juli 2012

Liggedag i Ystad


Idag, tisdag, har jag och många andra legat inblåsta i Ystad. Det har blivit lite shopping och så var det någon sorts matfestival på ett av torgen. Tai-mat är gott så det blev kycklinggryta i kokosmjölk, paprika och ananas. Så det blev ganska bra i alla fall.

Jag fick också köpt en apparat som kan läsa mitt kort i kameran så nu kan jag bidraga med några bilder också.

Först ut en husbåt i Falsterbokanalen. Den är nog inte så bra på att förflytta sig men väldigt mysig på sitt eget sätt.

Därefter några bilder från Smygehuk och till sist några från Ystad. Det finns nog en förordning att alla gatuhus skall ha rosor på trotoaren.




söndag 8 juli 2012

"Semestersegling"


Söndag 8:e juli

Fortfarande ingen vind och dis på morgonen. Siktet var inställt på att passera bron vid öppningen klockan 9. Men jag gick till bageriet istället så bropassagen fick vänta till 10. Utanför Trelleborg efter farleden bar det bokstavligen av in i dimman. När det var som tätast satt man i en kokong med 30 meters radie. Det var en ganska säregen upplevelse. Dimman lättade en stund för att återkomma några sjömil utanför Smygehamn. Det blev att förlita sig till GPS:en. Den sista pricken jag skulle hitta såg jag på 25 meters avstånd och sedan bar det av rakt mot land. Det var nervigt när vi kom riktigt nära med många kontroller av GPS och sjökort. Plötsligt, när jag tittade upp såg jag båda hamnpirarna på bara 50 meters avstånd. Jag var på väg rakt in mitt emellan.  Några vänliga själar hjälpte mig lägga till. Dagens tur tog fyra timmar. Sedan har jag varit turist bland alla de andra. De var många idag. Jag har varit ute på Sveriges sydligaste udde och jag har ätit stekt sill med potatismos och besökt månglarbodarna. Det skall man ju bara göra här som turist.

lördag 7 juli 2012

"Semestersegling"


Nu har jag gett mig ut på ”semestersegling”.

Fredag 6:e juli.

Det regnade småspik vid avfärden från Limhamn. Det slutade dock innan jag hunnit under Öresundsbron. I stället ökade vinden och det blev en bra tur till Höllvikens fyr, som ligger utanför Klagshamn. Därifrån går en ränna mot Skanör och en mot Falsterbokannalen. Skanör  är trevligare men det är en lång omväg om man skall vidare österut längs sydkusten. Det fick bli Falsterbokanalen dit jag kom efter bara drygt tre timmar till sjöss. Det är ju semester. Väl i Falsterbokanalen fick jag reda på att det är hamnfest i Skanör. Så går det om man inte kollar.

Lördag 7:e juli

Vaknade med ingen vind alls och dimma så man kunde knappt se tvärs över kanalen. Det fick bli en promenad till ICA för att köpa bullar till frukost. Det var ju inte precis någon brådska att komma iväg i dimman. Det finns uppenbarligen många som litar på sina GPS-apparater, för det var en del som gav sig iväg i dimman. Sedan kom regnet och diset istället. Sikten blev något bättre men lusten at stå en dag till i regnet fanns inte så det fick bli liggedag.

Jag har i stället lärt mig lägga in en rutt i GPS:en. Det tog lång tid för man skall ju inte läsa instruktionerna. Dessutom blir det inga bilder nu på denna segling, för sladden mellan kameran och datorn ligger kvar på skrivbordet hemma. Då försökte jag istället fotografera med telefonen och upprätta bluetooth-förbindelse mellan telefonen och datorn. Förbindelsen upprättades men jag har inte kommit på hur man skall överföra filer från telefonen till datorn. (Här finns ingen instruktion.) Det fanns ett sätt at överföra filer andra hållet men det fungerade inte.
Till slut: Innan man sätter på stekjärnet, se till att brandvarnaren är i sittbrunnen.

Ny båt


Till slut blev det en ny båt. Efter mycket sökande och tittande i Simrishamn, Åhus, Norrköping och Hovås fastnade jag for en Compis 97, som låg i Björlanda. Björlanda på norra Hisingen är nordens största småbåtshamn. Båten är 9,70 meter lång, 3,09 meter bred och masttoppen är cirka 15 meter över vattenlinjen.

Hemresan från Björlanda började med att ligga inblåst en dag. Jag tyckte att det inte gjorde så mycket eftersom jag glömt en del när jag packade. Det viktigaste av det glömda var bröd till frukost. Ut och vandra. Efter ungefär fyra kilometer utan att hitta någon affär gav jag upp. Det fick bli stekt blodkorv till frukost nästa dag.

När jag äntligen kom iväg och skulle sätta segel utanför hamnen kom nästa missöde. Skotlinan till rullgenuan trasslade in sig i fendrarna som jag bara lagt på däcket. Det är lite mycket jobb att ta loss och stuva undan när man är ensam i båten. Resultatet av trasslet blev att seglets infästning i däcket gick sönder, så det var bara till att rulla in det igen. Nu har jag seglat genom Göteborgs skärgård med bara storseglet uppe. Det gick det också, men jag fick ta lite hjälp av motorn på något ställe eftersom jag inte kunde komma tillräckligt högt i vinden för bara stor.

Natthamn blev Bua, närmsta granne med Ringhals kärnkraftverk. Det var bara jag och två tyska båtar där. Tyskarna var på väg norrut till Göteborg och Vänern. De var mycket hjälpsamma och hjälpte mig att byta ut den söndriga genuan mot en fock. Med rullfocksystem skall man helst vara två eftersom man måste mata in seglet i en skena samtidigt som man drar upp det. Lyckan var dessutom en ICA butik i Bua där jag kunde köpa bröd och lite annat.

I Bua har man arrangerat en fantastisk ljugarbänk med utsikt över hamnen och viken utanför. Jag försökte men det var svårt att fånga på bild.

Nästa hamn var Falkenberg. Därifrån finns inga bilder, för man ser bara ett par flytdockor vid varvet. I gengäld fick man låna cykel gratis så det blev en tur till staden för mer kompletteringsinköp.

Dag tre och målet var Mölle. Det var nästan ingen vind så det blev mest motorgång, även om seglen var uppe för syns skull. Vinden kom dock nästan i överflöd vid passagen av Hallands Väderö. Nu var det hög tid att fundera. Jag kunde inte komma på hur jag skulle kunna lägga till långsides hamnpiren i Mölle i västlig vind ensam ombord, så det fick bli Arild istället. Hamnen i Arild ligger skyddad bakom Kullaberg så där kunde jag komma in på pir-nocken utan att båten blåste ifrån mig när jag hoppade iland.

Arild är en fantastiskt vacker by, där husen klättrar längs sluttningen. Det visade sig dessutom vara underhållning i Arild. En blåsorkester ställde upp sig och gav en timmas konsert med blandad lätt underhållningsmusik. Bilden på båten är tagen i Arild.

På sista etappen från Arild till Limhamn fick hon visa vad hon kunde på ett hårt kryssben från Arild tills vi kunde runda Kullen. Därefter var det en riktigt skön tur med god halvvind.

I Limhamn vidtog en tid med anpassning av båten till ensamsegling. Ulf och jag hann dock med en tur till Råå över midsommar. Annika och Conny var redan där och tog väl hand om oss.

Tävlingen med förslag till nytt namn vanns av mig. Inga andra förslag inkom. Tidigare hette hon Zombra. Sombra med s betyder skugga på spanska. Jag behöll spanskan, så nu heter hon Chica. Det namnet är mera chict (ha ha) tycker jag.  Ta fram lexikonet om det behövs.